Névnap

Ma 2018. július 21., szombat, Dániel és Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.

Oldalletöltés

Tartalom megtekintés találat : 1382249

Látogatók

mod_vvisit_counterMa140
mod_vvisit_counterTegnap279
mod_vvisit_counterA héten3102
mod_vvisit_counterA hónapban11589
mod_vvisit_counterÖsszesen1770408
Sonkák
A sonka a sertés combjából készül húsáru, amely érlelését és tartósítását többféle módszerrel végzik. Némelyik fajtánál a csont is a sonka része, azaz a sonkát egészben szárítják vagy füstölik.  A hazai sonkafélék hagyományos  vagy gyors-pácolással és füstöléssel készülnek. A pácolás alapvetően sóval történik, de kiegészülhet más fűszerekkel is. A száraz pácolás során a sóval (esetleg fűszerekkel) bedörzsölik a sonkát, így érlelik, majd megmossák és füstölik. A jó minőségű sonka a húson kívül csak sót tartalmaz! Legismertebb és itthon is beszerezhető külföldi fajták: az olasz pármai, a spanyol serrano, a német feketeerdei, de szinte minden országnak van saját sonka specialitása.